úterý 24. září 2019

Pražské orgie

nový film Pražské orgie podle stejnojmenné předlohy americké literární legendy, Philipa Rotha, jednoho z nejrespektovanějších světových spisovatelů, držitele Pulitzerovy ceny za beletrii, Mezinárodní Man Bookerovy ceny a desítek dalších prestižních literárních ocenění, který natočila režisérka Irena Pavlásková, vstoupí do kin již 10. října 2019.

Film byl natočen v angličtině pro zachování autenticity, hlavní hrdina je cizinec a místní lidé v Praze s ním komunikují v jeho řeči. „Od počátku se mi líbilo, že jde o pohled cizince, Američana, který proniká do české mentality. Proto pro mě bylo důležité ve filmu udržet jeho podhled na určitý výsek tehdejší československé společnosti, na to, jak se jednotliví lidé byli schopni zachovat a vyrovnat se situací, která zde v 70. letech panovala,“ říká režisérka.  Také dva hlavní  představitelé jsou zahraniční  herci. Jonas Chernick je velmi úspěšný kanadský herec, scenárista a producent, který se podílel na desítkách kanadských a amerických televizních seriálů a filmů. Hrál ve více než 60 filmech a získal mimo jiné ocenění Canadian Screen Awards pro nejlepšího herce. Roli Olgy hraje cenami ověnčená rodačka z Petrohradu Ksenia Rappoport, která pravidelně natáčí ve Francii a hlavně v Itálii, například s takovým režisérem jako je oscarový G. Tornatore. V Itálii také získala mnoho cen, mezi nimi cenu pro nejlepší herečku roku a na filmovém festivalu v Benátkách Volpiho pohár pro nejlepší herečku.
Do kin půjde film Pražské  orgie ve dvou jazykových verzích – originální anglická verze s titulky a verze s českým dabingem. Postavu Zuckermana do češtiny namluvil Jiří Dvořák, Olze hlas propůjčila Dana Černá. Čeští herci ve filmu vytvořili své postavy ve dvou jazycích. Pavel Kříž, Klára Issová, Jiří Havelka, Martin Stránský nebo Miroslav Táborský své dialogy s hlavním hrdinou natočili v angličtině a posléze namluvili do češtiny. Ve filmu dále uvidíme třeba Jana Hrušínského, Petra Vondráčka, Viktora Dvořáka a Jakuba Wehrenberga – dva poslední jmenované v rolích známých českých spisovatelů-disidentů, inspirovaných Václavem Havlem a Ludvíkem Vaculíkem.

zdroj : PR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.