pátek 24. května 2019

Stovky pacientů zasadí stovky slunečnic 
Startuje akce Rozsviťme Českou republiku, v Praze slunečnice zazáří v Kateřinské zahradě 

Stovky slunečnic vysázejí po celé republice pacienti s roztroušenou sklerózou a jejich příznivci, aby upozornili na nemoc, která postihuje nervový systém a jíž v tuzemsku trpí asi 20 000 lidí. Sázení v 9 městech doprovází divadla, koncerty, taneční vystoupení, v Praze i odborné přednášky. Akce Rozsviťme Českou republiku se tradičně odehrává koncem května, kdy si lidé po celém světě připomínají Světový den boje proti roztroušené skleróze. 
„O nemoci, za níž lidé nemohou, stále panuje řada mýtů, jsou dokonce lidé, kteří RS podceňují a neléčí se. Přitom včasná léčba zachrání 20 až 30 let aktivního života,“ upozorňuje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci organizuje ve spolupráci s regionálními pacientskými organizacemi Roska. Rozsviťme ČR podle ní ukazuje, že i s takto vážnou diagnózou lze žít kvalitní život. „Při léčbě nemoci je důležitá psychická pohoda. A květ slunečnice, který od rána otáčí hlavu za sluncem, má vyjadřovat naději těchto pacientů,“ vysvětluje. 
V Praze startuje Rozsviťme Českou republiku 29. května v Kateřinské zahradě, kam přijdou pacienti, lékaři, sestry a podporovatelé vysadit desítky slunečnic. O den později se otevřou dveře RS centra Neurologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Zde se vedle přednášek předních českých odborníků na roztroušenou sklerózu návštěvníci dočkají individuálních konzultací psychologa, fyzioterapeuta, ergoterapeuta, sociálního pracovníka, a také mohou vyzkoušet funkční elektrostimulace pro dolní končetinu.

zdroj : PR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.