čtvrtek 23. května 2019

RUBIKON Centrum slaví narozeniny. Pomáhá integraci vězňů již 25 let. 

Dnes profesionální organizace pomohla téměř třem desítkám tisíc klientů, a jejich blízkým, na cestě k překročení jejich trestní minulosti. Ve středu 29. 5. 2019 oslaví RUBIKON Centrum, z.ú. 25 let svého působení v justici. 

Na jeho počátku byla v roce 1994 dobrovolnická iniciativa studentů katedry sociální práce FF UK, kteří chtěli po vzoru zahraniční dobré praxe přispět k zavedení principů restorativní justice a alternativních trestů v České republice. Této prvotní mety bylo dosaženo v roce 2001 vznikem Probační a mediační služby (PMS), mise však pokračovala dál. Přes šíření povědomí o alternativních trestech a vzdělávání pracovníků justice přešlo tehdejší RUBIKON Centrum k pilotním projektům, zavádějícím zahraniční know-how do českých podmínek. Vytvářelo programy a budovalo systém služeb zaměřených na problémy, které byly v české justici vnímány jako nejpalčivější. Tak vznikl Romský mentoring na podporu výkonu alternativních trestů romských klientů PMS, probační programy pro mladistvé pachatele a komplexní podpora lidí „se záznamem“ v oblasti zadluženosti a zaměstnanosti. 
„Jsme hrdí na cestu, kterou jsme za 25 let ušli. V počátku našeho fungování jsme vůbec nepředpokládali, že naše úsilí bude trvat desítky let. V trestní justici je stále mnoho oblastí, které si klademe za cíl i nadále posouvat vpřed. Velice si vážíme dlouhodobé spolupráce s našimi partnery, s Probační a mediační službou, Vězeňskou službou ČR, řediteli jednotlivých věznic a firem, které zaměstnávají uchazeče o práci se záznamem v rejstříku trestů. Společným úsilím se nám daří integrovat stále více lidí s trestní minulostí,“ říká Dagmar Doubravová, ředitelka RUBIKON Centra, z.ú.

zdroj : RUBIKON

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.