středa 26. října 2016

Skrytá krása Čech

Otomar Dvořák, Josef Pepson Snětivý

Kniha, která čtenářům přiblíží mnohá překvapení, mnohá tajemství, nečekaná vzrušení, se jmenuje SKRYTÁ KRÁSA ČECH – Tipy na cesty za opomíjenými skvosty. Zkušení autoři – Otomar Dvořák a Josef Pepson Snětivý se toulali s kamerou a fotoaparátem, kde to ani místní, ani turisté neznají. A tak vznikla kniha komentovaných vycházek po místech, jejichž půvaby jsou skryté jako démanty na těle spící krásky. A těch démantů je deset: Zázračné pražské studánky, Skrytá tvář Chebu, Cheb noční, mizející… a znovu objevovaný, Setkání na sopce, Poustevník ve zvířecí zahradě, Chvála lenosti aneb Sladké Dobrovicko, Po stopách ďáblova klíče, Královská šifra, Stín hladomorny, Baladickou cestou kolem Miletína.
Jako rodilou Pražačku mne nejvíce zaujala kapitola o Zázračných pražských studánkách, kde nechybí například ani slavný pražský pramen studánka Vojtěška, Petřínka (Hřebenka), Libušinka – Topolánka. Víte třeba, že ve 20. a 30. letech existovala minerální voda Ocelka?
Erbenovské podkrkonošské městečko Miletín v kapitole Baladickou cestou kolem Miletína zachovává i v této knize zvláštní, temnou atmosféru, které spisovatel Karel Jaromír Erben vládl:

Však lépe v klamné naději sníti,
Před sebou čirou temnotu,
Nežli budoucnost odhaliti,
Strašlivou poznati jistotu…

Mnohé čtenáře jistě překvapí jen zdánlivě nepřitažlivé jižní okolí Mladé Boleslavi či samotné město Cheb. Zde se s chutí čtenář ponoří do pozoruhodné historie města a samozřejmě do současnosti v mnoha podobách stejně jako do dějin a záhad známého dvojhradí, v příměru spojených nádob, Žebrák – Točník.
SKRYTÁ KRÁSA ČECH je vstupní brána k cestám, po kterých se s radostí můžete pustit.

Knihu vydalo Nakladatelství ČAS s.r.o. v roce 2016. Obsahuje 152 stran, 24 stran fotografií na křídě, 101 fotografií a reprodukcí.

                                                                                    

                                                                                                                       Heda Bartíková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.