středa 26. října 2016

Fibrilace srdečních síní – skrytá hrozba mrtvice

Porucha srdečního rytmu je druhá nejčastější příčina cévní mozkové příhody neboli mrtvice. Ta každoročně zasáhne přes 40 tisíc Čechů. Většině způsobí trvalé následky. Deset tisíc lidí zemře. Zachránit život jim přitom může běžná preventivní prohlídka – včasné odhalení fibrilace síní, tedy nepravidelného srdečního rytmu, a nasazení vhodné léčby jsou pro prevenci mrtvice klíčové. Upozorňují na to lékaři u příležitosti Světového dne mrtvice, který připadá na 29. října. 
Nejčastějším typem poruchy srdečního rytmu je fibrilace síní. Ta je zodpovědná až za 20 % případů mrtvice. „Fibrilace síní postihuje asi 2 % dospělých a vzhledem ke stárnutí populace očekáváme, že její výskyt bude v nejbližších desetiletích významně narůstat. Například u lidí nad čtyřicet let je riziko fibrilace síní až čtyřnásobné. Odhadujeme, že v ČR máme přibližně půl milionu nemocných, diagnostikováno je však pouze okolo dvou set tisíc,“ vysvětluje doc. MUDr. Michal Vrablík, předseda České společnosti pro aterosklerózu.
„Při fibrilaci síní dochází k poruše čerpací schopnosti srdce. Krev teče pomaleji, zůstává déle v srdci, kde může vzniknout sraženina. Ta se může uvolnit do krevního oběhu a doputovat až do mozkových tepen, ucpat je, a způsobit tak mrtvici. Krátce řečeno, pokud máte fibrilaci síní, je riziko vzniku mrtvice až pětinásobné,“ dodává Vrablík.

zdroj : PR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.