pondělí 31. října 2016

Podzim a zima prověří odolnost dětské imunity

Na podzim se nejmenší děti poprvé dostávají do kolektivu, ty větší se do něj vrací po prázdninách. Toto období je však kromě nových vjemů a zážitků také velkým náporem na jejich imunitu. Dětský kolektiv je totiž „rájem“ pro šíření nejrůznějších infekčních nemocí. Když se k tomu přidá sychravé počasí, které se s nastupujícím podzimem a zimou ohlašuje, dostává imunitní systém řádně zabrat a nemoc může propuknout snáz. 
Přestože už podle kalendáře nastal podzim, sluneční paprsky nám stále příjemně zvedají náladu. Ani v těchto dnech bychom však neměli zapomínat na imunitní systém, který je třeba již nyní chystat na tradiční podzimní a zimní zátěž. Nápor to bude zejména na děti, které první prověrkou prochází právě teď  po nástupu do školy a školky, prostředí ideálního pro šíření viróz a nemocí z nachlazení. 
Imunitní systém člověka se nejvíce rozvíjí v kojeneckém, batolecím, předškolním a školním věku. Každé toto období má své zvláštnosti, a to i v náchylnosti k určitým nemocem. Jak bude imunitní systém dítěte fungovat, je z veliké míry dáno geneticky, zásadní roli ale hraje i způsob života. „Základem pro dobře pracující imunitní systém je výživa, pozorná, ale současně nepříliš přehnaná hygiena v rodině i v kolektivech, v nichž se dítě pohybuje, a také dostatečná fyzická aktivita a psychická pohoda dítěte,“ říká MUDr. Peter Mikolášek, lékař kliniky dětských infekčních nemocí Fakultní nemocnice Brno.
Jakkoliv se to může zdát nepravděpodobné, jedním z nejdůležitějších orgánů pro budování imunity je střevo. „Střevní mikroflóra má zásadní význam pro rozvoj imunitního systému dítěte. K prvnímu osídlení dochází bezprostředně po porodu. Složení naší mikroflóry je ovlivněno kojením a následnou stravou, ve které by neměla chybět prebiotika v podobě vlákniny a probiotika – takzvané hodné bakterie. Ta optimalizují složení střevní mikroflóry, a přispívají tak k obranyschopnosti organizmu, a to zejména při zátěži. Současně mohou probiotika pomoci v prevenci průjmu, jenž může děti při změnách prostředí a ve větších kolektivech častěji postihnout,“ vysvětluje MUDr. Mikolášek. Přirozené probiotické bakterie jsou obsaženy v kysaných mléčných výrobcích či nepasterizovaných ovocných šťávách. Při nedostatečném příjmu z těchto zdrojů je mohou rodiče dětem dodat prostřednictvím doplňků stravy. „Při výběru přípravku je třeba dbát na množství kultur a vhodnou formu podle věku dítěte. Výhodná je kombinace s prebiotiky zajišťujícími optimální prostředí pro růst probiotických kultur,“ dodává MUDr. Mikolášek. 

zdroj : PR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.