neděle 27. září 2015

Česko je „nano-superman“   
Asociace nanotechnologického průmyslu ČR pořádala v Liberci historicky první Nanoden. Své produkty představila široké veřejnosti řada firem z celé republiky. Česko patří v oblasti nanotechnologií mezi světovou špičku, má registrováno několik patentů.


Nátěr, co pohlcuje pachy a rozkládá špínu, antibakteriální oblečení, plyšové hračky pro astmatické děti, náplasti podporující hojení, levné baterie pro ukládání energie – české firmy nabízejí špičkové výrobky s využitím nanotechnologií, přesto se o nich příliš neví. Změnit to má série Nanodnů, předváděcích veletrhů pořádaných Asociací nanotechnologického průmyslu (ANP) ČR v krajských městech. První Nanoden proběhl symbolicky v Liberci, kolébce českých nanotechnologií s globálním renomé. Revoluční technologie průmyslové výroby nanovláken, tzv. nanospider, objevená v roce 2004 vědci ze zdejší Technické univerzity, je patentovaná ve 34 zemích světa.
    
„Nanotechnologie jsou vysoce sofistikovaný technický obor, v němž české firmy excelují. Podle nás si zaslouží podobnou pozornost a podporu politiků i veřejnosti jako tradičně protěžované strojírenství či automobilový průmysl“, říká předseda ANP Jiří Kůs. V Česku mají nanotechnologie přímo jako svůj core business asi čtyři desítky firem, což nás v přepočtu na obyvatele řadí mezi evropské lídry, jakým je například Německo.


zdroj : PR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.