pondělí 19. března 2018

Světový den ústního zdraví 2018

Zdravá ústa a zdravé tělo spolu kráčejí ruku v ruce. Ústní a celkové zdraví spolu úzce souvisí a vzájemně se ovlivňují.
 „Zubní zdraví podle statistik prodlužuje život člověka o 2,2 roku, tj. například více, než je efekt onkologie. Je to dáno tím, že dopady špatného stavu dutiny ústní jsou poměrně značné a zároveň se týkají úplně všech“, říká ve své tiskové zprávě prezident ČSK doc. Roman Šmucler. Členka představenstva ČSK MUDr. Štěpánka Bálková doplňuje: „Nedostatečné zubní zdraví má negativní dopad na kvalitu života člověka. Zdravý chrup nám umožňuje se najíst a napomáhá nám v artikulaci. Chrup je tedy i důležitým komunikačním a společenským nástrojem. S defektním chrupem se obtížně vykonávají základní fyziologické potřeby a projevy člověka.“
Vztah mezi ústním a celkovým zdravím není v povědomí veřejnosti příliš známý, proto Světová dentální federace (FDI), která již jedenáctým rokem vyhlašuje 20. březen Světovým dnem ústního zdraví (v originále World Oral Health Day), věnovala letošní ročník oslav právě tomuto tématu pod názvem Zdravá ústa, zdravé tělo. 
Česká stomatologická komora se k oslavám připojila již popáté a ve spolupráci s partnery a spolupracujícími organizacemi připravila informační brožuru pro veřejnost se základními pravidly preventivní péče o ústní dutinu a edukační video, které vychází z obsahu brožury.  Téměř celý měsíc budou na mnoha místech v celé ČR studenti zubního lékařství, studenti dentální hygieny a dentální hygienistky předávat své teoretické i praktické zkušenosti v mateřských a základních školách, dětských domovech a mateřských centrech a část přednášek je věnována i seniorům. Řada vzdělávacích akcí se koná pro hlavičkou preventivních programů Zdravý úsměv a Dětský úsměv. Mezi aktivity SDUZ patří také semináře pro pedagogy mateřských škol v rámci preventivního vzdělávacího programu Z20. Dentální hygienistky připravily ve svých ordinacích Dny otevřených dveří.

zdroj : www.sduz.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.