úterý 12. prosince 2017

Historické centrum Prahy slaví 25 let na Seznamu UNESCO

V letošním roce si připomínáme 25. výročí zápisu Historického centra Prahy na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Oslavy výročí takto významné události, která v podstatě znamenala oficiální potvrzení výjimečné hodnoty historického centra Prahy v celosvětovém měřítku, doprovází řada odborných, kulturních i společenských akcí.
Hlavní město Praha, prostřednictvím odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, Ministerstvem kultury, Českým vysokým učením technickým v Praze, Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Sdružením Nového Města pražského, Národním muzeem a dalšími partnery připravilo při této příležitosti odbornou mezinárodní konferenci Praha světová 2017 v termínu 6. – 7. 12. 2017 zaměřenou na řešení otázek spojených s životem v památkově chráněných územích. Na toto dvoudenní mezioborové setkání byli pozváni zástupci českých i evropských historických měst, která jsou na Seznamu UNESCO, odborníci z oblasti památkové péče, architektury, urbanismu a historie, ale také významné české i zahraniční osobnosti společenského, politického a kulturního života, aby sdíleli své poznatky z oblasti péče, využití a ochrany památek UNESCO. Odborné konferenční příspěvky domácích i zahraničních expertů i otevřená diskusní platforma by měly zhodnotit dosavadní úroveň péče o Pražskou památkovou rezervaci, reflektovat současný stav, shromáždit náměty na její možnou proměnu a naznačit potenciální limity i možnosti budoucího rozvoje této problematiky v kontextu působnosti hlavního města Prahy.
Záštitu nad konferencí převzali: primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová, ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, rektor ČVUT Petr Konvalinka, Ministerstvo kultury a Ministerstvo pro místní rozvoj.

Program konference, která se uskutečnila v Nové budově Národního muzea, je rozčleněn na úvodní a závěrečný plenární blok a devět tematických sekcí, které budou probíhat paralelně v průběhu středečního odpoledne a čtvrtečního dopoledne. Svoji účast potvrdil např. pan Vaidas Petrulis, který v rámci bloku Možnosti mezinárodní ochrany památek, seznámí posluchače s průběhem zápisu historického centra Kaunasu na seznam European Heritage Label (Evropské dědictví) a jeho dopady. Tato problematika je zajímavá z hlediska snahy hlavního města Prahy o zápis Osady Baba na zmíněný seznam. O nových směrech a výstavbě v lokalitách zapsaných na Seznam UNESCO promluví pan Michael Turner v sekci Historické město z pohledu investic a v sekci Plánování rozvoje města vystoupí pan Michael Devonshire z New Yorku. Důležitým tématem konference bude též zvládání turistického ruchu v historických centrech měst, proto pozvání obdržela například také profesorka Carla Toffolo z Benátek, které problémy se zvládáním přílivu turistů řeší dlouhodobě. V neposlední řadě vystoupí též zástupci historických měst Telč a Český Krumlov, který v letošním roce také slaví 25. výročí zápisu na Seznam památek UNESCO.

zdroj : www.prahasvetova.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.