středa 22. června 2016

Národní diabetologický registr odhalí slabá místa 

Cukrovka patří mezi nejčastější civilizační onemocnění. V Česku jí trpí necelých 900 000 lidí. Jejich počet rok od roku – přibližně o 30 000 – roste. V roce 2017 začne fungovat Národní diabetologický registr. Ten podrobně zmapuje situaci u obou typů diabetu, „jedničkového“ a „dvojkového“. 

Bude sledovat, kde je v tuzemsku nejvíce lidí s diabetem, jak jsou staří, jak se léčí a zda jim léčba zabírá. Jestli trpí následnými komplikacemi, a jakými. Zmapuje, kolik peněz stojí léčba v jednotlivých krajích. Data pomohou státu, pojišťovnám a lékařům poskytnout diabetikům co nejlepší péči. Jak uvádí prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, prezident Diabetické Asociace České republiky (DAČR), registr mimo jiné přesně ukáže, kde se léčí nejvíce pacientů s následnými komplikacemi diabetu, jako jsou poškození sítnice, ledvin, choroby srdce a cév, syndrom diabetické nohy.

Podle prof. Kvapila by registr mohl přinést i argumenty pro širší zavedení nové terapie diabetu. Mezi moderní antidiabetika patří gliptiny – léčivé přípravky zvyšující přirozenou cestou produkci inzulinu u diabetiků a glifloziny, při kterých diabetici vylučují přebytečný cukr močí. „Randomizované studie sice ukázaly přínos a bezpečnost této léčby, ale takto by se její efekt ukázal i v široké praxi,“ dodal prof. Kvapil.  Náklady na léčbu diabetu v ČR tvoří podle odborníků minimálně 10 % celkových nákladů na zdravotní péči. Většina peněz směřuje na léčbu komplikací diabetu. Více než 100 600 českých diabetiků má kvůli své nemoci postižený zrak, infarkt myokardu je u lidí s cukrovkou až pětinásobně vyšší než v běžné populaci. Přes 97 000 českých diabetiků má chronicky postižené ledviny a přes 40 000 trpí syndromem diabetické nohy. Mezi první projevy cukrovky patří neuhasitelná žízeň, malátnost, únava, časté nucení na toaletu, zamlžené vidění.

zdroj : PR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.