úterý 13. srpna 2019

Future Port Prague

Vylepšená krev by mohla umožnit zadržení dechu až na 45 minut a zabránění srdečnímu infarktu i přenosu HIV

Schopnost měnit DNA přináší revoluční posun v medicíně a zároveň vyvolává řadu etických otázek. Letošní ročník konference a festivalu Future Port Prague se bude mimo jiné věnovat budoucnosti v oblasti zdraví a medicíny, včetně nástroje CRISPR, díky níž lze jednoduše a přesně editovat DNA, včetně té lidské.
Úprava lidských genů už dávno není hudbou budoucnosti. Jedním z řečníků Future Port Prague je americký genetický inženýr a výzkumník Samuel H. Sternberg, spoluautor populárně-naučného bestselleru o objevu CRISPR-Cas9 nazvaného „A Crack in Creation“, volně přeloženo jako “mezera ve stvoření”. Ta odhaluje nesmírný potenciál metody v boji proti dosud neléčitelným chorobám a zároveň varuje před možnostmi jejího zneužití. Samuel je součástí vědeckého týmu vedeného doktorkou Jennifer Doudna, který metodu objevil a její využití v praxi dále zkoumá. Pod zkratkou CRISPR-Cas9 se skrývá mechanismus DNA cílení pomocí RNA-řízených bakteriálních imunitních systémů. 
Písmena v genetickém kódu jsou složená v molekule DNA, kterou si lze představit jako dlouhou větu popisující celé živé organismy, včetně člověka. Vědci díky objevu revolučního nástroje CRISPR, často označovaného jako „genetické nůžky“, od roku 2016 umí jednoduše upravovat DNA podle potřeby. Díky němu jsou tak schopní měnit mikroorganismy rozsáhlým způsobem pro další výzkum i praxi. V dlouhodobějším horizontu bychom díky tomu mohli vytvářet zcela nové druhy (mikro)organismů s obrovským potenciálem využití.

zdroj : PR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.