pátek 14. prosince 2018

Celkový optimismus na trhu práce pokračuje

Začátek roku bývá ve znamení nejvyšší nezaměstnanosti, výsledky průzkumu „ManpowerGroup Index trhu práce“ pro 1. čtvrtletí ale ukazují stále nadprůměrný optimismus zaměstnavatelů. 
V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro první čtvrtletí 2019 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce března 2019 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“
ManpowerGroup má pro Českou republiku k dispozici i sezonně očištěná data SAD (jelikož průzkum v ČR se provádí již více než pět let), která eliminují dopad sezonních výkyvů v datech týkajících se náborových aktivit. Tisková zpráva uvádí všechna data sezonně neočištěná. 
„V lednu očekáváme nejvyšší nezaměstnanost v roce, ale to neznamená, že přijde nějaké hromadné propouštění. Jedná se především o pohyb sezónních pracovníků a částečně i administrativní důvody, jako je konec smluv na dobu určitou a ukončování živností. Tyto lidi trh práce velmi rychle absorbuje, protože je v nabídce mnoho příležitostí například ve zpracovatelském průmyslu, kde se po Vánocích rozjíždí výroba, nebo v sektoru služeb, kde se od listopadu odkládají nábory na nový rok. Dobrá ekonomická situace se projevila v posledních letech i tak, že sezónní výkyvy v nezaměstnanosti jsou minimální,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup ČR.

zdroj : www.manpowergroup.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.