pátek 24. srpna 2018


České firmy dokáží využít převratné věci z oblasti nanotechnologií 

Nanotechnologie již dávno nejsou záležitost výzkumu a laboratoří. České firmy zaznamenávají světové úspěchy s konkrétními produkty, které mají zcela ojedinělé vlastnosti použití -  nanomembrána pomáhající vyhlazovat vrásky, nanooptika měnící podobu světelných zdrojů, oblečení z nanotextilie vstupující do světa módy a designu. To je jen zlomek exponátů, které budou v rámci zářijového festivalu Future Port Prague v Praze dokazovat, že Česká republika patří ke světové špičce v aplikacích nanotechnologií v průmyslových i spotřebních výrobcích. 
Nanotechnologie byly do konce 20. století pouze doménou vědců v laboratořích a teprve na začátku 21. století se začaly používat průmyslově. V České republice jsme patentovali stroj Nanospider na průmyslovou výrobu nanovlákna už v roce 2004 a v současnosti hrají nanovlákna z České republiky významnou roli v globálním měřítku.
 „České nanotechnologie už dávno nejsou jen o nanovlákně, ale máme převratné věci v oblasti biotechnologií, optiky, kosmetiky či samočistících nátěrů,“ říká Jiří Kůs, odborný garant Future Port Prague festivalu a zároveň jeden z předních průkopníků nanotechnologií v ČR. „Nanotechnologie dnes můžeme potkat ve všech průmyslových odvětvích – například u filtrace vzduchu v průmyslu, filtrace vody v bazénech, v kosmetice, antibakteriálním oblečení či lékařských náplastech, při ochraně dokumentů proti padělání nebo u svítidel s nanooptikou. A málokdo ví, že například v současné době pochází jedna třetina elektronových mikroskopů v laboratořích na celém světě z Brna,“ doplňuje Jiří Kůs.

zdroj : www.futureportprague.com 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.