čtvrtek 13. dubna 2017

Nanoden v Pardubicích: EU vyhlásila soutěž na technologii, kterou už Češi vymysleli

Nanooptika pro automobily, čištění městského vzduchu fotokatalytickými nátěry či nanofiltry na filtraci vína, to vše představili čeští nanotechnologové na Nanodni v Pardubicích, který se uskutečnil v sále Jana Kašpara na Krajském úřadě ve středu 12. dubna.
„Naše nanofiltry nahrazují dnes používané celulózové desky, oproti kterým nezanechávají pachuť a lze je použít opakovaně. Běžně se vyhazuje až 10% produktu, to naše membrány ušetří,” prohlašuje český nanotechnolog Jan Buk z firmy Pardam. Nanofiltry by se měly v budoucnu uplatnit i při filtraci piva.
České nanotechnologie ale nejsou zdaleka jen výrobky z nanovlákna. “Pomocí nanostrukturace povrchu materiálu dokážeme proměnit obyčejnou plastovou destičku ve vysoce kvalitní optiku do domu, kanceláří nebo automobilu. Taková optika je výrazně menší, lehčí, lze ji efektivně vyrábět i v ohromných sériích a umožňuje vznik zcela nových designů a konstrukčních přístupů k výrobě světel “, vysvětluje Martin Jotov z firmy IQ Structures. Taková technologie umožní například výrobu menších, ale mnohem výkonnějších světel u aut nebo třeba plochých brýlí.
„To, že Češi jsou napřed, dokazuje i paradox, že Evropská komise v únoru vyhlásila soutěž zaměřenou na materiály pro čistý vzduch s cílem objevu materiálu, který sníží koncentrace částic v ovzduší ve městech za pomoci inovativních materiálů. Ten už ale existuje,” prohlašuje Kůs. Podle něj jsme si už před dvěma lety při projížďce kolem Barrandova mohli všimnout neobvyklého nápisu na protihlukové bariéře „Tyto plochy čistí vzduch“. Stěna byla natřena fotokatalytickým samočistícím nátěrem s nanočásticemi TiO2.
„Výsledky měření byly více než pozitivní,  jednoznačně dokázaly, že nátěr radikálně snížil jak koncentrace NO, tak i NO2. Kdybychom natřeli fasády v celé Praze, stala by se nejčistějším městem na světě,” komentuje zjištění Pavel Šefl z Advanced Materials-JTJ.
„V oblasti nanotechnologií patří Česká republika k absolutní světové špičce a výsledky těchto úžasných inovací se nám daří převádět do praxe, do konkrétních produktů, které se úspěšně uplatňují na trhu. Nanotechnologie jsou bezpochyby sektorem průmyslu 21. století, my jsme je také zařadili do strategických dokumentů rozvoje vědy a výzkumu a pokud budeme tuto oblast podporovat, máme unikátní možnost stát se v ní lídrem vývoje a zároveň efektivně propojit špičkové vědce s byznysem,“ řekl k návštěvě Nanodne v Pardubicích vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

zdroj : PR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.