čtvrtek 12. prosince 2013


Intervence ČNB do kurzu koruny zvýší náklady pekařů 

Ačkoli jsou spotřebitelskou veřejností považovány pekárenské výrobky dodávané na trh v ČR za typické potravinářské zboží tuzemského původu, kterého by se neměl dotknout administrativní pokles kurzu české koruny po zásahu České národní banky (ČNB), pocítí výrobci chleba a pečiva krok ČNB ve zvýšení nákladů na své produkty velmi výrazně. Podle odhadů jedné z největších pekárenských skupin v ČR, společnosti PENAM, půjde nejméně o desítky milionů korun.
Zásah ČNB pocítí pekaři nejvíce ve zvýšení cen pohonných hmot, především proto, že chléb a zejména pečivo patří mezi potraviny, které mají velký objem a zároveň malou váhu, což v praxi znamená, že náklady na rozvoz těchto výrobků při zásobování obchodních sítí jsou v porovnání s jinými potravinářskými výrobky vyšší. Většina rozhodujících odběratelů pekárenského zboží je přitom denně výrobci chleba a pečiva zásobována čerstvým zbožím několikrát denně.
Pokles kurzu koruny se negativně promítne také do cen rozhodujících surovin pro výrobu pekárenské produkce.

zdroj : PR

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.