úterý 24. ledna 2017

Komora veterinárních lékařů nabízí pomoc při zdolávání ptačí chřipky

Vysoce patogenní aviární influenzu neboli ptačí chřipku lze zdolat pouze společnými silami, a to veterinárních lékařů úředních i soukromých a chovatelů drůbeže.
Komora veterinárních lékařů je připravena a ochotna se zapojit do zdolávání této nebezpečné nákazy. Z dobré spolupráce se Státní veterinární správou je zřejmé, že soukromí veterinární lékaři dobře znají chovy drůbeže ve svém okruhu a mohou být velkou pomocí. Ostatně už veterinární zákon stanoví, že chovatelé jsou povinni hlásit podezření na nebezpečnou nákazu, a to buď úřednímu veterináři anebo soukromému.
Budou-li přibývat další ohniska ptačí chřipky v chovech drůbeže, zřejmě na zapojení soukromých veterinárních lékařů dojde. A to v souladu s ustanoveními veterinárního zákona, na základě zásad dobrovolnosti a předem definovaného časového a ekonomického rámce. Na základě zkušeností se zdoláváním aviární influenzy, při posledním výskytu v ČR před několika lety, veterináři dobře vědí, čeho se vyvarovat, aby se nákaza dále nešířila, a jsou s to poskytnout chovatelům pomoc první i následnou.

zdroj : KVL

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.